Polkadot (DOT)


Polkadot.689a597.png

Kaj je Polkadot?

Razvoj Polkadot-a je na poti, da zagotovi najmočnejšo platformo za varnost, razširljivost in inovacije. Polkadot bo omogočil popolnoma decentraliziran splet, kjer bodo uporabniki imeli nadzor. Na uradni spletni strani piše, da gre za "večverižno tehnologijo". Če poenostavimo - gre za omrežje, ki povezuje verige blokov. Ustvarja prostor, kjer je mogoče hitro in varno upravljati in izmenjevati podatke iz različnih verig blokov. In pomembno je - nadgradnje sistema brez ''hard fork-a''.
Polkadot je protokol, ki omrežjem blockchain-a omogoča nemoteno delovanje.

Polkadot ponuja novo vrsto verig blokov, ki olajša interoperabilnost med neodvisnimi verigami blokov. Polkadot preprosto išče moč za decentralizacijo prihodnosti interneta. Medtem, ko je interoperabilnost zelo priljubljen koncept znotraj ekosistemov blockchain, je to še vedno nekaj, kar v kripto svetu še ni treba doseči in uresničiti. Vendar pa pri Polkadotu morda že kmalu doživljamo prvo interoperabilno blockchain platformo. Koncept, ki je bil dosežen v mikro laboratorijskih okoljih, bo zdaj ne le dosežen, ampak tudi uporabljen v širšem obsegu. Za osnovne operacije blokovne verige bo pionir DOT, ki je domača kriptovaluta te platforme. Polkadot ima toliko skupnega z drugimi pametnimi smart contracti, na primer Ethereumom, le da ponuja nekaj več.

Pri Polkadotu bomo imeli ''ostrenje'' (sharding) , to je sposobnost, da imamo verige znotraj verig, medtem ko bo interoperabilnost podobna sposobnosti, da en blockchain govori z drugim blockchainom. Vendar bomo za omrežje potrebovali gorivo za nemoteno delovanje in tu nastopi DOT. Na enak način Ether deluje kot žila za pametne pogodbe Ethereum . Z Ethereumom lahko dosežemo le 30 transakcij na sekundo, po drugi strani pa lahko Polkadot hitro doseže milijone transakcij na sekundo.


Zgodovina

Ustanovitelj Polkadot-a je Gavin Wood.

Gavin Wood, sodelavec Thiela Roberta Habermeier-ja in Petera Czaban-a, so soustanovitelji podjetja Polkadot. Gavin Wood je bil prej direktor tehnologije in soustanovitelj projekta Ethereum.
Ko so razvijali Ethereum in med tem, ko so razvijali novo specifikacijo za Ethereum 2.0, ki bi vključevala izboljšanje, je dr. Wood in njegova ekipa začela razmišljati o ovirah, s katerimi se bo spopadla veriga blokov. Od začetne zasnove do ''white paper.-ja'' je trajalo približno štiri mesece, da je pripravil vizijo heterogenega večverižnega projekta, protokola Polkadot. Wood je 14. novembra 2016 izdal ''white paper'' za Polkadot.

Razvoj projekta Polkadot se je začel že leta 2016. A od takrat je ta kovanec pod pričakovanji. Vendar je leta 2020 Polkadot z dokončanjem uradne izdaje pretresel kripto svet. Celoten projekt Polkadot je požel veliko pozornosti z vseh koncev.

Tehnologija, ki obkroža Polkadot, naj bi pomagala podpirati decentralizacijo spleta, koncept, ki ga je dr. Wood ustvaril in ustanovil za "Web 3.0". Naslednje novosti, ki so sledile Polkadotu, so bile podlaga za ogrodje in učinkovito gradnjo lastnih verig blokov in mrežo Kusama, ki je neodvisna od Polkadota, vendar deluje na zgodnjih, nerevidiranih različicah iste programske opreme kot poligon za novo tehnologijo pri Polkadot-u.


Zakaj Polkadot?

Že v zgodnjih 2000-ih, ko je internet prvič postajal priljubljen, so bile na internetu na voljo samo strani za branje ter osnovne spletne strani. Takrat ''povezani'' spletni svet je bil le začetek navideznih podatkov, identitet in še več. Internet se je v tem času imenoval tudi splet 1.0.

Ko so se začele pojavljati platforme za družbena omrežja in spletna podjetja, se je internet spremenil v splet 2.0. Ta nadgrajeni internet, ki ga uporabljamo še danes, ima dinamične, interaktivne spletne strani, kjer lahko uporabniki berejo in pišejo informacije ter objaviljajo svoje, da jih vidijo drugi. Vendar ima ta različica spleta slabosti pri nadzoru podatkov, težavah z zasebnostjo in zaupanju. Tu nastopi splet 3.0.

Web 3.0 jemlje centralizirane aplikacije in jih spreminja v decentralizirane protokole brez zaupanja. Cilj je spremeniti internet v decentraliziran splet, kjer uporabniki nadzirajo lastne podatke in identiteto v okolju brez zaupanja. Cilj gradnje Web 3.0 je odstraniti posrednike in zgraditi dobro anonimno infrastrukturo in še mnogo več.


Kako Polkadot deluje?

Polkadot je sestavljen iz številnih različnih parachains-ov, kar omogoča doseganje potrebne stopnje anonimnosti . Značilnost sistema je, da lahko transakcije hranite istočasno in jih porazdelite med verige blokov. Glavni cilj ekosistema Polkadot je zagotoviti, da bodo vse sodelujoče verige blokov ostale varne in bodo vse transakcije pravilno izpolnjene.


0 qH0w5wEZfoDT9hsW.jpg

Ekosistem Polkadot je sestavljen iz treh različnih komponent:

Relay chain:
Je središče sistema, ki omogoča izmenjavo transakcij med verigami. Prav tako zagotavlja povezavo in varnost.
Parachains: Gre za ''vzporedne verige blokov'', ki naredijo transakcije resnične in jih prenesejo v prvotno verigo blokov.
Bridges: To so posebne povezave do verig blokov z lastnim konzensum, kot je naprimer Ethereum.


Pomembno:

Token (žeton) v ekosistemu Polkadot se imenuje DOT. Ima 3 glavne funkcije:

- Upravljanje. Lastniki DOT-a imajo popoln nadzor nad protokolom. Ekosistem nima rudarjev in uporablja proof-of-stake algoritem, zato lahko imetniki upravljajo z žetoni tudi takrat, ko so nadgradnje in popravki protokolov.

- Delovanje. Sistem uporablja teorijo igre in nagrajuje tiste lastnike DOT-a, ki se obnašajo pošteno. Nepošteni bodo izgubili deleže svojega vložka. To načelo omogoča, da sistem ostane varen.

Bonding & Payment. Žetoni omogočajo dodajanje novih parachinov ali odstranjevanje neaktivnih.

- Druga pomembna stvar pri žetonih DOT je, da ni podatkov o omejitvah. whitepaper sicer pravi, da lahko vlagatelji kupijo 5 milijonov od skupno 10 milijonov DOT. Ampak to ni zagotovilo - ''le 10 milijonov žetonov je, novi žetoni ne bodo izdani.'' Torej se lahko pojavi tveganje inflacije cene.


Polkadot road map:

Trenutno je v fazi Parachain Rollout-a.
Več na: https://polkadot.network/launch-roadmap/


image2.pngPovezave:
Uradna spletna stran: https://polkadot.network/
Twitter: https://twitter.com/Polkadot
CoinGecko: https://www.coingecko.com/en/coins/polkadot
 
Nazadnje urejeno:

fishi

New member
Pridružen
11. avg 2022
Prispevki
1
pozdravljeni jaz stake polkadot na ledger live in nevem zakaj ne dobivam nagrad v čem bi lahko bil problem sem probo že ponovno nominarati nove validatorje
 
Na vrhu