BTC 2022 - TA + Makro

PowaAaah

New member
Član
Pridružen
2. maj 2021
Prispevki
4
Pozdravljeni,Po daljšem spremljanju dogodkov in »analizi« sem se odločil, da objavim svoje videnje glede makro okolja in tehnične analize glede kripto sveta. To bom probal strniti v čimbolj enostavno in »TLDR« temo.1. Zakaj je sploh prišlo, do takega »booma« po Corona dumpu marca 2020 in kaj nam na drugi strani kaže trenutni top pri cca. 69k$ novembra 2021?


- Po »black swan-u« marca 2020 je fed začel z QE programom (kupovanje obveznic za zniževanje obrestnih mer, cilj je boostanje ekonomije z povečanjem likvidnosti v finančnem sistemu).

- To je bilo najhitrejše okrevanje ob zlomu marketa do sedaj.

- Voda na mlin high beta delnicam, med katere lahko uvrščamo tudi kripto. (Kasneje primerjava z grafi).

- Videli smo enega izmed najbolj »nenormalnih« bull runov v zgodovini marketa (delniški trg).


- FED je vse do sredine lanskega leta napovedoval, da je inflacija samo tranzitna oz. prehodna. Vsak meeting so ponavljali eno in isto, dokler niso več. In to je bil šok tako za delniški trg kot tudi kripto.

- Market ne mara negotovosti/nestabilnosti.

- V novembru so napovedali »tapering« zmanjševanje oz. upočasnjevaje QE ter zviševanje obrestnih mer (ker so prišli do ugotovitve, da inflacija ni več prehodna in jo je potrebno zaustaviti).

- Višje obrestne mere pomenijo večji riziko za high beta/kripto in s tem manj investitorjev.


FED napoveduje 4x dvig obrestnih mer v tem letu.

Prvi meeting imamo že ta teden v sredo (26.1.2022) za katerega načeloma še ni za pričakovati dviga obrestnih mer.

Trenutno bi se lahko market (oz. mislim, da se je že) »price in-al« v ta dogodek in ob »dobrih« novicah bi lahko to povzročilo »buy the news« in imeli neki »relief« rally.

Februarja smo brez pomembnejših meetingov, kar bi lahko ponudilo boljši mesec v primeru dobrih novic ta teden. Marca pa se že pričakuje prvo povečanje obrestnih mer s strani FED-a.

Po mojem mnenju, če se inflacija pokaže, da je že dosegla »peak« v naslednjih mesecih, fed ne bo tako agresiven pri zviševanju obrestnih mer kot to napovedujejo in lahko bi videli še en večji rally, namreč likvidnosti v marketu je rekordno veliko in se za 1x še povečuje.
2. Primerjava high beta delnic in BTC-ja.


IWM = Russel 2000 ETF (notri so zajeta rastoča podjetja, ki spadajo med high beta).

BTCUSD_2022-01-24_13-01-24.png

Vidimo da sta (za zdaj) v precejšni korelaciji (BTC na levi strani in IWM na desni). All time highi so namreč časovno identični. Kar smo meli pri BTC-ju po maju so bile velike likvidacije in veliko »FUD-a«, medtem je IWM držal nek support in konsolidiral.


Osebno pričakujem čez nekaj časa popolno odcepitev kripta od delniškega trga (podobno kot zlato)


3. BEAR MARKET?

Osebno še vedno dvomim. Glede na EW mi ne gre v račun ta 5th wave, ki še ni bil izpeljan. Lahko, da smo še vedno v 4. valu in low še ni bil dosežen (4 vale je najtežje prepoznat) – ta bi bil nekje med 22-26k. Ali pa bolj »bullish« opcija, ki mora zdržati 30k za tripple bottom. V vsakem primeru pričakujem še lower high in nek relief bounce, ki bo dal možnost bag holderjem za prodajo.

BTCUSD_2022-01-24_13-32-52.png

Tudi, če se zgodi (rdeča) opcija sem mnenja, da lahko vidimo še vedno ATH v tem »ciklu«. Tako kot sem mnenja, da kljub krvavenju delniškega trga v US bomo do konca leta videli SPX še na 5000 in da bull marketa še ni konec. Večina delnic v growth sektorju in NDX je že skoraj 1 leto v »bearu«, če se ne motim je okoli 40% delnic v Nasdaq-u 50% od ATH. Bo pa makro igral veliko vlogo na vseh trgih.

Fear index je redko tako nizko - že cel mesec smo v extreme fearu.fear1.png

fear2.png


4. Kaj pričakovati Short term?

BTCUSD_2022-01-24_13-55-21.png


Kot sem že prej omenil, v sredo imamo prvi meeting FED-a, osebno pričakujem, da bo Powell probal pomiriti vse skupaj in bo vsaj manjši relief. Seveda na podlagi tega ni dobro trade-at saj gre lahko vedno kontra našim pričakovanjem.. 30K je pomemben support, saj smo drugo že vse izgubili, prav tako smo naredili makro lower low. Twitter in druga omrežja postajajo vedno bolj bearish, napovedi za sub 20k itd., kar ponavadi ni slab znak :).

BTCUSD_2022-01-24_14-10-40.png

Pričakoval bi vsaj lower high nekje med 40-44k v naslednjih nekaj dnevih/tednih.


CME FUTURES:
BTC1!_2022-01-24_14-27-50.png

Trenutno smo na CME Futures-ih tudi zafilali gap iz Avgusta 2021, čaka nas še en bolj opazen pri cca. 25k.V makru bi lahko še ogromno napisal in dolgovezil, ampak sem hotel čimbolj poenostaviti oz. skrajšati.
Seveda ne pomeni, da vse kar sem napisal se bo tudi zgodilo, meni osebno to pomaga predvsem čustveno, ko se zgodijo razni "crashi" in lahko vidim stvari bolj dogoročno oz kam vse skupaj pelje.. logaritmični graf BTC-ja mislim, da vsi vemo kam gre in dvomim, da bo v prihodnosti kaj drugače.

Momentum smo zgubili, ko smo padli pod 50k ampak še 1x, ne mislim, da je že vsega konec za ta cikel. Seveda se lahko motim.
 
Nazadnje urejeno:
Na vrhu