Resource icon

Kripto valute: naložba/varčevanje za popolne začetnike (10€/teden)

Način kako lahko z minimalnimi vložki na pametni način uporabite kriptovalute za namen varčevanja z zelo dobrimi donosi.

Pomembno se je zavedati, da gre za naložbo, ki mora trajati vsaj eno do dve leti in vložki bodo striktno v dve največji in najbolj “varni” kripto valuti Bitcoin (BTC) in/ali Ethereum (ETH).

V spodnji tabeli so razvidni izračuni za različna obdobja ter kakšne donose bi imeli v kolikor pri investicijah uporabite sistem DCA (Dollar Cost Averaging).

Za primer smo vzeli minimalno investicijo 10€ na teden, kar znaša 530€ letnega vložka ( večina menjalnic ne podpira nakupa manjšega od 10€).
.
Pregled donosov po sistemu DCA za obdobja od 2017 do 2021


Kot je razvidno iz tabele, bi bil letni donos med 200% do 400%, vse kalkulacije so narejene na podlagi dejanskih cen ( VIR povezava na dnu ).

Najbolj varna investicija v kripto valute je uporaba sistema DCA (Dollar cost Averaging), kar pomeni, da kupujete enkrat tedensko ne glede na to kakšna je trenutna cena. Trg kriptovalut je zelo volatilen in lahko določena valuta v enem mesecu raste ali pade za več kot 50%. Po DCA sistemu boste imeli najboljšo povprečno ceno.

POZOR: Vaše naložbe ne boste nikoli prodajali z minusom in za prodajo se boste odločili le takrat, ko Bitcoin ali Ethereum dosežeta novo ATH (all time high) najvišjo vrednost. Zato je pri varčevanju v kriptovalutah potrebno imeti disciplino in potrpežljivost. Ne vlagajte denarja, za katerega veste, da ga bi nujno potrebovali prej kot v enem do dveh let.

KAJ POTREBUJETE IN KAKO ZAČETI ?

Prvi korak je registracija na kripto menjalnici in priporočam največjo in najbolj varno menjalnico BINANCE.COM, ki zagotavlja varne in hitre transakcije ter vplačila ( SEPA plačilo tujina) brez provizije in izplačila na vaš TRR.

Za registracijo kliknite na povezavo: Create a free account | Binance.
Vpisali boste vaš email ter izbrali geslo. Po opravljeni registraciji opravite verifikacijo, kjer bo potrebno poslati sliko osebne ali pasoša. Brez opravljene verifikacije imate omejitev plačevanja in izplačevanje do 240€ na dan.

Pred nakupom kripto valute na vaš račun nakažite Eure in to storite tako, da v zgornjem desnem menuju kliknete na Wallet in Overview. Nato kliknite na rumeni gumb DEPOSIT in odpre se vam spodnja izbira:


Binance Despost funds


Predlagam, da izberete Deposit Cash ( SEPA plačilo v tujino ), ker je brez provizije, lahko izberete tudi Buy crypto with your credit card (1,8% provizija).

V primeru izbire Deposit Cash na desni strani v Amount vnesite želeni znesek ( v našem primeru 40€, da imate za vsak teden 10€) ter pritisnite gumb Continue. Dobili boste opozorilo, da lahko nakažete le iz računa, ki je na vaše ime, kar potrdite z gumbom Confirm.

Na desni strani se vam prikažejo podatki, ki jim morate izpolniti za SEPA plačilo v tujini. Pomembno je, da podatke pravilno izpolnite in številko Reference Code vpišete v SEPA pod namen plačila.


Binance Payment details


BINANCE bank payment
Primer izpolnitve SEPA plačilo tujina obrazca:
(Namen plačila: XXXX zamenjajte z Reference Code )Binance SEPA nakazilo v tujino


SEPA plačilo tujina obrazec
Vplačila na vaš račun se vodijo pod Reference code in jo obvezno vpišite v namen plačila. Za vplačevanje lahko vedno koristite isti obrazec brez da sledite postopku na Binance -> Deposit Cash itd…

Po končanem vplačilu je denar na menjalnici ponavadi v enem do dveh dni.
Predlagam vam, da si v vaši banki uredite trajnik s katerim vsak mesec nakažete 40€ na vaš Binance račun.

Ko bodo sredstva prikazana na vašem računu ( dobili boste email obvestilo), v zgornjem meniju pritisnite Wallet nato Fiat and Spot.


Binance menu Wallet Fiat and spot


Tukaj je prikaz stanja na vašem računu in za nakup kripto valute pri EUR pritisnite Trade ter iz menija izberite npr ETH/EUR.

Binance Fiat and spot


Odpre se vam trgovalno okno, kjer imate v sredini na dnu možnost kupovanja oz prodaje izbrane kripto valute.

Izberite Spot in Market ter v Total vpišite 10 EUR ter potrdite z Buy ETH.


Binance Trade Buy Sell


Po opravljenem nakupu, lahko vidite vaše stanje in sicer s pritiskom na Wallet ter Fiat and Spot.

Ne uporabljate menija Buy Crypto, sicer je nakup lažji in hitrejši ampak ima drugačne omejitve, kjer je minimalni znesek za Bitcoine (BTC) 15€ in za Ethereum (ETH) 50€. V kolikor boste delali večje nakupe je uporabno.

Sedaj ko poznate postopek nakupa si izberite en dan na teden, ko boste redno kupovali eno od izbranih kripto valut za enak vložek. Optimalni je tedenski nakup, lahko se lotite tudi mesečno ampak bo dobiček manjši.

IZPLAČEVANJE DOBIČKOV.

Tu še enkrat poudarjam, dobiček izplačujete le takrat, ko izbrana valuta doseže ATH (all time high), nikakor ne prodajajte v minusu, ker obe izbrani valuti Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH) sta zelo varna naložba in ni nekaj kar bo “izginilo” oz imelo vrednost 0€. (obstaja možnost, da v času vaših naložb drastično padejo, ampak brez skrbi vedno se tudi poberejo)

Za izplačevanje je postopek enak, le da namesto npr Buy ETH izberete Sell ETH in nato v Wallet -> Fiat and Spot, klikni te na Withdraw. ( kot vidite so provizije izjemno majhne 0,80€)

Binance WithdrawBinance Withdraw
V amount vpišite želeni znesek in pritisnite gumb Continue, v naslednjem koraku bo izpisano vaše Ime Priimek ter TRR iz katerega ste nakazovali.


Binance Withdrawal info


Po pritisku gumba Confirm Withdrawal bo dvig zaključen in denar bo na vašem računu v enem do dveh dni.


POVEZAVE:
Registracija računa na menjalnici: Create a free account | Binance

DCA kalkulator: https://www.costavg.com/, kjer lahko nastavljate zneske in obdobja ter vam iz zgodovinskih premikov cen izračuna dobičke.

OPOZORILO:
Kakršnakoli vlaganja so vedno povezana z rizikom ne glede na to ali vlagate v delnice, zlato, srebro tako, da vedno vlagajte le tisti denar, ki vam ni življensko potreben.

V primeru večjih vložkov in dolgotrajnejšega hranjena kripto valut, jih ne držite na menjalnici temveč jih prestavite v zunanjo denarnico in uporabite Ledger za zaščito. ( o tem več kasneje )
  • 1613414465713.png
    1613414465713.png
    17,9 KB · Ogledi: 151

Zadnje ocene

Super razlozeno, vse pohvale !
Podpri 0
Na vrhu